Δαπάνη Κατανάλωσης θέρμανσης

Δαπάνη Κατανάλωσης θέρμανσης

Για να χρεώνεις κάθε φορά την δαπάνη της θέρμανσης εύκολα και απλά με στόχο την σωστή χρέωση των διαμερισμάτων αλλά και την σωστή εικόνα των οικονομικών της διαχείρισης θα ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα.
Πρώτα θα αφιερώσεις λίγο χρόνο να ορίσεις τον τρόπο χρέωσης της θέρμανσης (αν δεν το έχεις πραγματοποιήσει ήδη) -> Ορισμός Θέρμανσης
Ύστερα θα δημιουργήσεις την δαπάνη της θέρμανσης για πρώτη φορά.
Από την επόμενη φορά το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να επεξεργάζεσαι την υπάρχουσα δαπάνη, ενημερώνοντας τα δεδομένα (στάθμη, μετρήσεις κλπ) ανάλογα τον τύπο της θέρμανσης που έχεις.

Δημιουργία Δαπάνης

Για να δημιουργήσεις μία δαπάνη κατανάλωσης θέρμανσης επιλέγεις από την αρχική οθόνη "Προσθήκη νέας δαπάνης" , στη συνέχεια επιλέγεις από την κατηγορία δαπανών την κατηγορία "Θέρμανση" και την υποκατηγορία "Κατανάλωση Θέρμανσης".  

    
  

Πετρέλαιο

Κεντρική Θέρμανση

Αν ο τύπος θέρμανσης της πολυκατοικίας σου είναι "Κεντρική", όταν επιλέξεις να δημιουργήσεις την δαπάνη ¨Κατανάλωση θέρμανσης" εμφανίζεται παράθυρο στο οποίο επιλέγεις ¨Μέτρηση δεξαμενής".
Στην "Μέτρηση της δεξαμενής" θα πρέπει να καταχωρήσεις είτε τα εκατοστά που μετρήθηκαν στη δεξαμενή, είτε τα λίτρα της δεξαμενής είτε τα λίτρα που κάηκαν.
Καταχωρώντας τα εκατοστά που μετρήθηκαν στην δεξαμενή ή τα λίτρα που μετρήθηκαν ή τα λίτρα που κάηκαν το σύστημα υπολογίζει μόνο του το ποσό της δαπάνης.
ΣΗΜΕΙΩΣΗΚαταχωρείς μόνο ένα από τα δύο. Είτε μόνο τα εκατοστά της δεξαμενής , είτε μόνο τα λίτρα της δεξαμενής ή τα λίτρα που κάηκαν.

        

Καταχωρώντας τα εκατοστά που μετρήθηκαν στην δεξαμενή ή τα λίτρα που μετρήθηκαν ή τα λίτρα που κάηκαν το σύστημα υπολογίζει μόνο του το ποσό της δαπάνης και μπορείς να προχωρήσεις με την "Καταχώρηση" της δαπάνης.


Αυτονομία με Πάγιο - Αυτονομία με μετρητές

Αν ο τύπος θέρμανσης της πολυκατοικίας σου είναι "Αυτονομία με Πάγιο" ή "Αυτονομία με μετρητές", όταν επιλέξεις να δημιουργήσεις την δαπάνη ¨Κατανάλωση θέρμανσης" εμφανίζεται παράθυρο στο οποίο επιλέγεις να καταχωρήσεις την μέτρηση της δεξαμενής και τις ενδείξεις των μετρητών. 

Στην "Μέτρηση της δεξαμενής" θα πρέπει να καταχωρήσεις είτε τα εκατοστά που μετρήθηκαν στη δεξαμενή, είτε τα λίτρα της δεξαμενής είτε τα λίτρα που κάηκαν.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Καταχωρείς μόνο ένα από τα δύο. Είτε μόνο τα εκατοστά της δεξαμενής , είτε μόνο τα λίτρα της δεξαμενής ή τα λίτρα που κάηκαν.

Στην "Καταχώρηση ενδείξεων" θα πρέπει να καταχωρήσεις την νέα μέτρηση ή την διαφορά της νέας μέτρησης από την προηγούμενη. Καταχωρώντας ένα από τα δύο, το σύστημα αυτόματα υπολογίζει την τελική μέτρηση.
Εάν η δαπάνη γίνεται για πρώτη φορά μπορείς να καταχωρήσεις πρώτα τις προηγούμενες ενδείξεις των μετρητών και στη συνέχεια είτε τις νέες μετρήσεις είτε τη διαφορά της νέας μέτρησης από την προηγούμενη.

Καταχωρώντας τα εκατοστά που μετρήθηκαν στην δεξαμενή ή τα λίτρα που μετρήθηκαν ή τα λίτρα που κάηκαν και τις ενδείξεις των μετρητών,το σύστημα υπολογίζει μόνο του το ποσό της δαπάνης.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να γίνει η δημιουργία δαπάνης κατανάλωσης θέρμανσης στην αυτονομία με μετρητές πρέπει να έχεις καταχωρήσει τους συντελεστές επιβάρυνσης ei-fi όπως προκύπτουν από την μελέτη θέρμανσης του μηχανικού.

             


Φυσικό Αέριο

Για την δαπάνη κατανάλωσης θέρμανσης με φυσικό αέριο στην αυτονομία με πάγιο και στην αυτονομία με μετρητές, καταχωρείς αν χρειάζεται τις τελευταίες ενδείξεις των μετρητών του κάθε διαμερίσματος και στη συνέχεια το κόστος της δαπάνης. Για την κεντρική δεν εμφανίζεται η φόρμα των μετρητών, παρά μόνο πρέπει να καταχωρήσεις το κόστος της δαπάνης. 
       

     

Έκπτωση σε διαμέρισμα

Δίνεται δυνατότητα καταχώρησης έκπτωσης στο διαμέρισμα , αν το προβλέπει ο κανονισμός της πολυκατοικίας, ενώ αυτόματα είναι συμπληρωμένες οι εκπτώσεις των κλειστών διαμερισμάτων, σε όποια, μέσω της επεξεργασίας, έχει οριστεί πως είναι κλειστά στην θέρμανση με το αντίστοιχο ποσοστό που δικαιούνται, βάση κανονισμού. 
  

Στη συνέχεια αφού επιλέξεις αν η χρέωση θα είναι στον ένοικο ή στο ιδιοκτήτη προχωράς στην "Καταχώρηση" ή στην "Αποθήκευση ως πρόχειρη" της δαπάνης.
Σημαντική Σημείωση: Στην επόμενη δημιουργία δαπάνης θέρμανσης, δεν χρειάζεται να δημιουργήσεις μία νέα δαπάνη αλλά μπορείς να επεξεργαστείς την ήδη υπάρχουσα.

Επεξεργασία Δαπάνης Θέρμανσης

Επιλέγεις από τη λίστα με όλες τις δαπάνες, την τελευταία δαπάνη που αφορούσε κατανάλωση θέρμανσης και στη συνέχεια πατάς "Επεξεργασία δαπάνης".
    


Στη συνέχεια ακολουθείς τα βήματα για τη δημιουργία της δαπάνης μεταβάλλοντας μόνο τα νέα στοιχεία (λίτρα που μετρήθηκαν,λίτρα που κάηκαν,εκατοστά δεξαμενής) και στην καταχώρηση των ενδείξεων πατάς "Μεταφορά των ενδείξεων". Έπειτα είτε καταχωρείς την νέα μέτρηση, είτε τη διαφορά από την προηγούμενη μέτρηση. Ό,τι και αν επιλέξεις να καταχωρήσεις, αυτόματα μεταβάλλεται και η άλλη ένδειξη. 
Τέλος, επιλέγεις "Καταχώρηση" ή "Αποθήκευση ως πρόχειρη".