Καταχώρηση Αποθεματικού

Καταχώρηση Αποθεματικού

Τι είναι το αποθεματικό;

Το αποθεματικό είναι χρήματα για συγκέντρωση ταμείου της οικοδομής που αφορά τους ιδιοκτήτες και θα χρησιμοποιηθεί για δαπάνες επισκευής του κτηρίου.
Εάν χρησιμοποιηθεί μέρος αυτού για λειτουργικές δαπάνες πρέπει να πληρωθεί από όλους τους χρήστες των διαμερισμάτων (ιδιοκτήτες – ενοικιαστές). 

Καταχώρηση Αποθεματικού

Από την αρχική οθόνη, επιλέγεις το "Αποθεματικό". Στη συνέχεια επιλέγεις "Μεταβολή Αποθεματικού" και καταχωρείς το αρχικό ποσό του αποθεματικού της πολυκατοικίας σου σε περίπτωση που αυτό ειναι μηδενικό.
        

Πλέον το αποθεματικό της πολυκατοικίας σου εμφανίζεται στην αρχική οθόνη και μπορείς να έχεις άμεση εικόνα του ποσού του αποθεματικού.Μεταβολή Αποθεματικού

Η μεταβολή του αποθεματικού γίνεται με 2 τρόπους :
1) χειροκίνητα από την αρχική οθόνη στο κουμπί "Αποθεματικό" ή στο κουμπί "Περισσότερα" επιλέγοντας "Αποθεματικό"
2)  με δαπάνη αποθεματικού στην έκδοση

1) Μεταβολή από την οθόνη "Αποθεματικό" ή το κουμπί "Περισσότερα" επιλέγοντας "Αποθεματικό".
   

Όποια από τις δύο επιλογές επιλέξεις για να μεταβείς στο "Αποθεματικό", οδηγήσε στην οθόνη της μεταβολής του αποθεματικού. Επιλέγεις στη συνέχεια μεταβολή αποθεματικού και καταχωρείς την διαφορά και την αιτιολογία ως σχόλιο και πατάς "Μεταβολή". Σε περίπτωση που δεν θέλεις να συνεχίσεις με την μεταβολή του αποθεματικού, πάτησε "Ακύρωση".

                    

Δαπάνη Αποθεματικού

Μπορείς να μεταβάλλεις το αποθεματικό της πολυκατοικίας σου δημιουργώντας μία δαπάνη αποθεματικού. Κατά την χρέωση θα μεταβληθεί το αποθεματικό αντίστοιχα. 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε δαπάνη αποθεματικού πρέπει να καταχωρείται ως πληρωμένη.

Από τον πίνακα ελέγχου, επιλέγεις "Προσθήκη νέας δαπάνης" και επιλέγεις από λίστα των δαπάνών, την δαπάνη "Αποθεματικό" και πατάς "Επόμενο". 
        

Επιλέγεις η δαπάνη αποθεματικού να είναι πάντα πληρωμένη και χρεώνεται στον ιδιοκτήτη όταν αφορά Αποθεματικό Ιδιοκτητών , ενώ κάποιες φορές χρεώνεται στους ένοικους και αφορά Αποθεματικό Ενοίκων, το οποίο δεν ξεχνάμε να τους το επιστρέψουμε όταν αποχωρήσουν από το διαμέρισμα. Η κατηγορία στην οποία ανήκει η αύξηση του αποθεματικού μπορείς να την βρεις από το καταστατικό της πολυκατοικίας. 


Στη συνέχεια επιλέγεις τον επαγγελματία "Αποθεματικό", τον οποίο είτε τον έχεις δημιουργήσει από πριν, είτε τον δημιουργείς κατα τη διάρκεια δημιουργίας της δαπάνης. (Δημιουργία Επαγγελματία)
Τέλος, επιλέγεις αν πρόκειται για αύξηση ή μείωση του αποθεματικού και πατάς "Αποθήκευση & χρέωση". Αν επιθυμείς η δαπάνη να χρεωθεί αμέσως , επιλέγεις "Χρέωση Τώρα" , αν επιθυμείς η δαπάνη να μπει "Προς Χρέωση" και να την χρεώσεις σε δεύτερο χρόνο στα διαμερίσματα επιλέγεις "Προς Χρέωση".

    

Στον πίνακα ελέγχου επιλέγοντας πλέον να δεις το αποθεματικό, μπορείς να δεις όλες τις μεταβολές αποθεματικού που έχουν γίνει στην πολυκατοικία σου. Καθώς επίσης και να επεξεργαστείς το σχόλιο απο την χειροκίνητη καταχώρηση του αποθεματικού.