Καταχώρηση & Μεταβολή Αποθεματικού

Καταχώρηση & Μεταβολή Αποθεματικού

Τι είναι το αποθεματικό;

Το αποθεματικό είναι χρήματα για συγκέντρωση ταμείου της οικοδομής που αφορά τους ιδιοκτήτες και θα χρησιμοποιηθεί για δαπάνες επισκευής του κτηρίου.
Εάν χρησιμοποιηθεί μέρος αυτού για λειτουργικές δαπάνες πρέπει να πληρωθεί από όλους τους χρήστες των διαμερισμάτων (ιδιοκτήτες – ενοικιαστές). 

Καταχώρηση Αποθεματικού

Με την παραλαβή της διαχείρισης της πολυκατοικίας μπορείς να καταχωρήσεις το συνολικό ποσό του αποθεματικού της πολυκατοικίας ή μπορείς να καταχωρήσεις τμηματικά ό,τι έχεις παραλάβει.
Τι σημαίνει αυτό;
Όταν παραλάβουμε τη διαχείριση μιας πολυκατοικίας, παραλαμβάνουμε τα μετρητά που υπάρχουν διαθέσιμα, τις αποδείξεις με τις οφειλές των διαμερισμάτων, το περιεχόμενο της δεξαμενής πετρελαίου που το αποτυπώνουμε σε χρηματικό ποσό βάση των αγορών καθώς και τις απλήρωτες οφειλές τις πολυκατοικίας εφόσον έχουν υπολογιστεί στα μετρητά και δεν έχουν εισπραχθεί. Το σύνολο αυτών αποτελεί το συνολικό αποθεματικό της πολυκατοικίας.
Για λόγους λοιπόν ιστορικότητας μπορείς να καταχωρήσεις τμηματικά το αποθεματικό βάσει των όσων παρέλαβες ώστε να ξέρεις όταν κάποια στιγμη χρειαστεί να ανατρέξεις σε αυτό.

                   


Μεταβολή Αποθεματικού

Η μεταβολή του αποθεματικού γίνεται με 2 τρόπους :
1) χειροκίνητα από το κουμπί "Περισσότερα" επιλέγοντας "Αποθεματικό"
2)  με δαπάνη αποθεματικού στην έκδοση

Αποθεματικό

1) Μεταβολή από το κουμπί "Περισσότερα" επιλέγοντας "Αποθεματικό".
   

Αφού μεταβείς στο "Αποθεματικό", οδηγήσε στην οθόνη της μεταβολής του αποθεματικού. Επιλέγεις στη συνέχεια μεταβολή αποθεματικού και καταχωρείς την διαφορά και την αιτιολογία ως σχόλιο και πατάς "Μεταβολή". Σε περίπτωση που δεν θέλεις να συνεχίσεις με την μεταβολή του αποθεματικού, πάτησε "Ακύρωση".

                    

Δαπάνη Αποθεματικού

Μπορείς να μεταβάλλεις το αποθεματικό της πολυκατοικίας σου δημιουργώντας μία δαπάνη αποθεματικού. Κατά την χρέωση θα μεταβληθεί το αποθεματικό αντίστοιχα. 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε δαπάνη αποθεματικού πρέπει να καταχωρείται ως πληρωμένη.

Από τον πίνακα ελέγχου, επιλέγεις "Προσθήκη νέας δαπάνης" και επιλέγεις από λίστα των δαπάνών, την δαπάνη "Αποθεματικό" και επιλέγεις το είδος της δαπάνης που επιθυμείς.
           

Επιλέγεις η δαπάνη αποθεματικού να είναι πάντα πληρωμένη και χρεώνεται στον ιδιοκτήτη όταν αφορά Αποθεματικό Ιδιοκτητών , ενώ κάποιες φορές χρεώνεται στους ένοικους και αφορά Αποθεματικό Ενοίκων, το οποίο δεν ξεχνάμε να τους το επιστρέψουμε όταν αποχωρήσουν από το διαμέρισμα. Η κατηγορία στην οποία ανήκει η αύξηση του αποθεματικού μπορείς να την βρεις από το καταστατικό της πολυκατοικίας. 
Τέλος, αν επιθυμείς η δαπάνη να χρεωθεί, επιλέγεις "Καταχώρηση" . Αν επιθυμείς να την χρεώσεις σε δεύτερο χρόνο στα διαμερίσματα επιλέγεις "Αποθήκευση ως πρόχειρη".

 

Μπορείς να δεις όλες τις μεταβολές αποθεματικού που έχουν γίνει στην πολυκατοικία σου μέσα στην κατηγορία "Αποθεματικό", καθώς επίσης και να επεξεργαστείς το σχόλιο απο την χειροκίνητη καταχώρηση του αποθεματικού.